Kecskeméti virtuózok koncertje

Sok szeretettel invitálunk minden kedves Virtuózok rajongót Kecskemétre, 2021. szeptember 10. 19:00 órára a Hírös Agórába, ahol fellépnek többek között a 2014-es és a 2019-es évad abszolút győztesei: Lugosi Ali, a TanBorEn Trió, illetve a műsor zsűritagja, Miklósa Erika Kossuth-díjas koloratúrszoprán.

Az est főszervezői, Tóth Levente a TanBorEn trió tagja és Túri-Nagy János orgonaművész meséltek nekünk a koncertről.

Mi ihletett titeket arra, hogy ezt a koncertet megszervezzétek?

János: Tulajdonképpen Levi és én kecskemétiek vagyunk és ott a méltán híres Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskolában és Szakközépiskolájában tanultunk, illetve szereztük, gyarapíthattuk tapasztalatainkat, bővíthettük tudásunkat.

Mivel abból a városból indult ki zenei pályafutásunk, úgy érezzük, hogy kötelességünk viszonozni azt a szeretetet, odaadást, amit a várostól kaphattunk éveken át.

Rendszeres fellépői vagyunk a városnak, de még a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban ebben a formációban nem volt alkalmunk játszani, ezért nagyon izgatottan várjuk már ezt a leendő alkalmat.

Levente: A koncertet Túri-Nagy János barátommal szerettük volna megvalósítani eredetileg idén áprilisban, mint a TanBorEn Trió 2. éves születésnapi hangversenye, illetve János közkedvelt, évek óta megtartott Újévi koncertjének pótlásaként, de a koronavírus sajnos elsöpörte ezt. Végül sikerült találni egy későbbi időpontot, vagyis a szeptember 10-ét. A koncert struktúráját már előre kigondoltuk: egy olyan koncertet akartunk csinálni, ami nagyon sokszínű, egyedi, de közben mégis nagy sikerű lehet, vagyis jelentős létszámú közönséget vonz be. Ehhez a kiindulási alaphoz válogattuk össze a fellépőket.

A koncerten több vendégművész is közreműködik majd. Mi alapján hívtátok meg a többieket, miért esett rájuk a választás?

L: Abban biztosak voltunk, hogy a számos hangszeres produkció mellé remekül illene egy énekes blokk is, így esett a választás Miklósa Erikára, akivel nagyon jó kapcsolatot tudtunk kialakítani a Kamara Virtuózok 2019 évadában, hisz’ ő már a zsűri tagjaként hallgatott minket. Nagyon örültünk, mikor elfogadta a felkérést, és tudtuk, hogy a legjobb embert sikerült elhívni. Őt fogja zongorán kísérni Túri-Nagy János, aki örömmel tesz eleget ennek a kihívásnak, hiszen nem akárki lehet Miklósa Erika támasza a színpadon.

J: Emellett fontos hangsúlyt akartunk helyezni az ütőhangszerek világára, illetve a kamaramuzsikálás gyönyöreire is. Ezt az űrt a TanBorEn Trióval fogjuk remélhetőleg betölteni és megmutatni a nézőknek, hogy ez a kevésbé ismert, de mértéktelenül gazdag hangzásvilággal rendelkező hangszercsalád egy nagyon izgalmas légkört tud teremteni. Izgalmasabbnál izgalmasabb darabokkal készülünk.

L: Az ember sokszor hajlamos megfeledkezni a gyökereiről, azokról az emberekről, akiknek nagyon sokat köszönhet. Én Palotás Gábor tanár úrtól tanultam minden olyat, aminek köszönhetően egyetemi képzésre kerülhettem Dr. habil. Szabó István és Szalai Tamás osztályába a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára. Ezért döntöttem úgy, hogy szívesen meghívom erre a koncertre egy, a TanBorEnnel közös muzsikálásra, így tehát, ha a trió egy szám erejéig is, de kibővül kvartetté!

A koncert különösen érdekes részlete lesz, hogy Hodován Milán zeneszerző barátom egy újabb kvartettet komponált a TanBorEn Trió, illetve szintén a Virtuózok műsorban megismert klarinétművész és jóbarátunk, Lugosi Dániel Ali számára. Ez a mű ősbemutatóként hangzik majd el, úgyhogy mindenképpen megéri meghallgatni és kíváncsian várjuk, hogy a közönség miként fog rá reagálni. Egy biztos: ezzel a darabbal még izgalmasabbá tesszük a koncertet!

Lugosi Ali klarinétművész, a Virtuózok győztese

És a koncert betetőzéseként Jánossal, mint az est szervezői szeretnénk megköszönni a közönségnek a részvételt. Ezt egy olyan egyedülálló jazz vibrafon-zongora duó formájában tesszük majd meg, amit Magyarországon is nagyon ritkán hallani, de korábbi tapasztalatok alapján mindig hatalmas ovációt vált ki a közönségből. Nem csoda, hiszen az egyik legnagyobb jazz-világsztárok műve lesz hallható.

Az est műsorvezetője Bánföldi Szilárd, a budapesti Újszínház színművésze lesz.

Az est folyamán zongorán fog kísérni Túri-Nagy János a Zeneakadémia mesterszakos hallgatója. 

János: Igen, én fogok majd zongorán közreműködni, de mint tudni illik, én orgonaszakos hallgató vagyok a Zeneakadémián, de nem felejtem el, hogy milyen hangszerrel kezdtem, illetve a szívem mélyén az orgona mellett melyik hangszer kap helyet. 

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen az Akadémián, az ország egyik legjobb zongoraművészétől tanulhattam, Prunyi Ilona tanárnőtől személyesen.  

Levi barátommal már évek óta jóban vagyunk, illetve egymás zenei partnerei is vagyunk. Volt már több fellépésünk együtt Kecskeméten, de több városban is zenéltünk már.

Nagyon jól hangzik. A koncertre látogatók  hol tudnak jegyet venni a koncertre?

Jegyek kaphatók elővételben a Hírös Agóra jegypénztárában, valamint a https://hirosagora.hu/jegyrendeles weboldalon.

A belépti díjak megállapításánál nyilvánvalóan irányadónak kellett tartanunk a mértékletességet, hiszen azt szeretnénk, ha annak nagysága miatt egyetlen kecskeméti sem maradna ki az óhajtott élményből.

Mindenkinek nagy szeretettel ajánljuk a koncertet, aki egy felejthetetlen élménnyel akar gazdagodni.

Illetve küldök itt egy kis ismertetőt, hogy a trióval és egyenként szólóban mi a helyzet (ebből tetszőlegesen használjatok fel bármit nyugodtan, ha valami kis részlet esetleg szükséges):

A TanBorEn Trióról:

A koronavírus okozta korlátozások, a karanténba való vonulást a trió igyekezett a leghasznosabban kihasználni azzal, hogy munkásságát a lehető legtermékenyebb módon tudja folytatni.

Mivel a koncertélet megbénult, más vizekre kellett evezniük, ezért döntöttek az online versenyzés mellett. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen több nemzetközi verseny helyezettjei lettek ebben az időszakban.

Jártak Szlovéniában, Luganóban, Bécsben és Torontóban – igaz, virtuálisan, hisz a versenyeket online rendezték meg. Toronto kivételével sikerült mindenhonnan első helyezést elhozniuk a trióval, de a kanadai verseny is szépen zárult, hiszen ott a második helyet ítélte oda a tekintélyes tagokból álló zsűri.

Azóta a trió a repertoárját bővíti, egyre több zenei műfajba kóstolnak bele, és a visszajelzések alapján nem is hiába, ugyanis a közönség tetszését nagyon elnyerik ezek az új törekvések. Legutóbb a „Klassz a pARTon” fesztivál keretein belül léptek színpadra Balatonkenesén, ahol egy teltházas, remek közönséget és hangulatot adó közeg várta őket.

A jövőbeni terveik sem változtak: továbbra is arra törekszenek, hogy az ütőhangszerek ismeretlenül csodálatos és sokszínű világát ismertté és keresetté tegyék a közönség számára.

Mindhárman az egyetemi képzésük utolsó évét kezdik meg szeptembertől, tehát év végén fogják második, mesterképzéses diplomájukat abszolválni.

Az elmúlt időszakban egyénileg is fejlesztették magukat. Egyik tagukat, Kerek Csombort időközben egy sikeres próbajátékot követően felvették a Magyar Állami Operaház Zenekarába ütőhangszeres művésznek.

Tóth Levente pedig bejutott Európa egyik legrangosabb, a német Bamberg városában megrendezett marimbaverseny döntőjébe, ahol 6. helyezett lett, ami nagyon szép eredmény egy ilyen komoly versenyen. Levi ezen felül a fentebb említett luganoi versenyen egyéni kategóriában is indult, ahol abszolút első helyezéssel jutalmazta a zsűri.

Szintén Tóth Levente az ország egyetemei közti legrangosabb tudományos versenyen, a XXXV. Országos Tudományos Diák Konferencián mutatta be dolgozatát, melynek címe: Az ütőhangszeres ragtime fejlődése George Hamilton Green Log Cabin Blues című műve alapján. Ezt a pályamunkát a zsűri 3. helyezéssel díjazta.

A legfrissebb versenyeredménye pedig kanadai, ahol a 21st Century Talents Music Competition ütőhangszeres kategóriájában első helyezést ért el, és meghívást kapott Ottawába a győztesek koncertjére.

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!