Egy különleges zenei élmény a Bazilikában

Programajánló! Lakatos György barátunk, kiváló hegedűművész, tanár, és a Kis Virtuózok Alapítvány egyik Legjobb Zenetanár-díjazottja a művészeti koordinátora a következő eseménynek. A Szent István Bazilika ad helyet a koncertnek, melyre nem csak Lakatos György, de minden alkotó és közreműködő nagyon büszke, mi pedig szeretettel ajánljuk ezt a különleges zenei csemegét.

2021. szeptember 1-én hangzik el a Szent István Bazilikában a világ első roma miséje, a lovári nyelvű „Le Devleske”, melynek zeneszerzője a többszörösen díjazott fiatal tehetség, Oláh Patrik Gergő.

A teljes Biblia szövegét csak pár éve fordították le és adták ki cigány nyelven. A szentmise főrészeit, amelyeket a nép is énekel, most hiteles zenei megfogalmazásban hallhatjuk különleges, erre az alkalomra íródott kompozíció formájában, élőben a világon elsőként, liturgikus keretek között. A zene valódi hidat képez ember és ember közt, származástól függetlenül, hirdetve az ember történelmi, szellemi, lelki identitását. Ez a zene nemcsak a roma kisebbségé, hanem minden emberé, aki tudja, hogy az európai kisebbségek mennyi mindenen mentek keresztül a történelem folyamán, embertársaikkal közösen, egy közösséget alkotva.

Lakatos Györggyel, az esemény művészeti koordinátorával beszélgettünk:

Lakatos György hegedűművész-tanár, az esemény művészeti vezetője

Honnan jött az ötlet?

Dr. Erdő Péter bíboros-prímás felkérésére megkomponáltuk a világ első cigány miséjét. A zeneszerző a kiváló fiatal tehetség, Oláh Patrik Gergő, volt tanítványom. Sokat dolgoztunk rajta közösen is.

Mi volt a kompozíciós elv?

A kompozíció teljes mértékben a magyar klasszikus zenei struktúrára épül. Ugyanazt tettük, mint Kodály Zoltán és Bartók Béla  csodálatos népdalkincsünkkel. Művész-pedagógusként túlzás nélkül állíthatom, olyan mű született amely a legszélesebb társadalmi rétegeket szólítja meg, egyfajta hidat képezve a különböző származású emberek közt. Kodály Zoltán híressé vált mondatát, a  ’ Legyen a zene mindenkié’ elvet követtem.

Kiket emelnél még ki a közreműködők közül?

Az előadók is nemzetközileg jegyzett, elismert művészek lesznek. Szőke Nikoletta többszörös verseny győztes énekművészünk,a jazz világából. Takács Nikolas az egyik legismertebb férfi énekesünk, akiket a  Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagjaiból összeállított kamarazenekar kísér. Alpaslan Ertüngealp világ hírű karmester, végezetül a nem csak vallási közegből ismert Belvárosi Ferences Kántorátust és Farkas Rózsa Liszt-díjas cimbalomművészt is meg kell említenem.

A rendezvény művészeti koordinátoraként büszkén mondhatom egy kiváló csapat állt a történelmi jelentőségű koncert mögé.

Mikor, hol lesz látható majd?

2021. szeptember 1-én a Szent István Bazilikában 19:30-as kezdettel lesz a mű ősbemutatója koncert jelleggel. A belépés ingyenes. Továbbá egy mise keretén belül a Eucharisztikus Kongresszus kiemelt rendezvényeként szeptember 9-én 11:30-tól a Hungexpo-területén lesz hallható, látható. Utóbbit a világ  jelentős Tv csatornái élőben közvetítik. Ez viszont regisztrációköteles. Reményeink szerint, a nehéz körülmények ellenére sikeresen és biztonságosan megtudjuk tartani.

Köszönjük szépen Gyuri az interjút, nagyon várjuk a koncertet!

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!