„Akire figyelni kell”

— Elhivatottság és elszántság —

Stephen Pritchard cikke Boros Misiről az International Piano Magazine folyóiratban

Stephen Pritchard cikke

„A televízió Magyarországon már régóta fiatal zenészek tehetségkutató versenyeivel növeli a klasszikus zene iránti érdeklődést és lelkesedést. A műsorok népszerűek ebben a nagy zenei kultúrájú országban. Még 1964-ben Schiff András 11 évesen megnyert egy ilyen versenyt, és a történelem talán 2014-ben megismételte önmagát, amikor Boros Misi a Virtuózok című műsorban szintén 11 évesen első lett a korosztályában.

A most 20 éves, a müncheni zeneművészeti egyetemen (Hochschule für Musik und Theater) tanuló Borost választották az idei Magyar Nemzeti Tehetség Program arcának, amely 300 ezer kiemelkedően tehetséges magyar fiatalnak nyújt támogatást az élet minden területén. A zene és a zongora iránti elkötelezettségét kiváló példának tekintik arra, hogy mit érhetnek el a fiatalok elkötelezettséggel és elszántsággal. Elmondása szerint egyszerű üzenetet próbál közvetíteni: “Szeressük, amit csinálunk, és dolgozzunk, dolgozzunk és dolgozzunk”.Ez az erős munkamorál segítette azon a hosszú uton, amit megtett azóta, hogy megnyerte a versenyt. 13 évesen megjelentette debütáló albumát Scarlatti, Bach, Beethoven és Chopin műveiből, amelyről a magyar zongoraművész és karmester, Vásáry Tamás azt mondta: “Ez több, mint jól zongorázni, vagy jó zenét játszani. Ez művészet, igazi művészet”. Nemzetközi versenysikerek következtek Rómában, Milánóban és Párizsban, tavaly pedig a Verbier Fesztivál zongoradíját nyerte el. Már 20 zenekarral játszott 22 karmester irányításával olyan városokban, mint New York, Párizs, Tokió, Peking, Stockholm, Iszlámábád és São Paulo. A Virtuózok sorozatnak nehézsúlyú zsűritagjai voltak, köztük Batta András professzor, a rangos Zeneakadémia akkori rektora, aki ma a budapesti Zene Háza látványos, új, minden zenei formának otthont adó, célzottan épített helyszínének vezetője. A korai időkre visszaemlékezve így nyilatkozott: “Misi született muzsikus. Már 11 éves korában is mély lélekről tanúskodott”. Batta bevallotta, hogy könnyek szöktek a szemébe, amikor Borost hallotta játszani.

“A fiatal Mozart képe jelent meg előttem. Soha nem fogom elfelejteni. Persze, ahogy a gyerekek nőnek, úgy veszíthetnek a tehetségükből, de Misi játéka mintha a korával együtt érne. És remekül kommunikál, magával viszi a közönséget, beszélget velük, elmagyarázza a zenét és a hozzáállását. Nemrégiben autóval mentem és Chopin szólt a rádióban. Rendkívül mélyen átgondolt volt, és nagyon örültem, meglepődtem, amikor a végén kiderült, hogy Misi játszott”.

Chopin és Brahms szerepel Boros legújabb, Inspirációk című szólóalbumán, amely idén tavasszal jelent meg a Hungaroton kiadónál (producere Dvorák Zsuzsa). Boros kifejtette: „Úgy akartam felvenni, hogy a hangzás friss és új legyen. Azt akarom, hogy a felvétel olyan érzést keltsen, mintha most játszaná valaki először a darabot. Kétségtelen, hogy a következő 10 évben változni fog a játékmódomon, de remélem, hogy a lényege annak, amit csinálok, ugyanaz marad.

Mindig reagálok az új környezetre, az egyes termek eltérő akusztikájára, amelyekben játszom. Úgy érzem, ez inspirál, miközben mindig szem előtt tartom a diktumot: “hallgasd a zenét, ne a hangszert”. A fiatalság lefegyverző magabiztosságával azt mondja, az a célja, hogy “segítsen Chopinnek kimondani azt, amit ő habozik kimondani”.Brahmsot és Chopint – “a romantika két különböző arcát”- különösen inspirálónak találja, és albumát Brahms Op 24-es Variációk és fúga egy Händel-témára című művével nyitja, majd Chopin különböző műfajú darabjainak színes interpretációiba bocsátkozik: keringő, noktürn, impromptu, ballada és berceuse.

Boros hangverseny fellépésében van valami a fiatal Víkingur Ólafssonból: kontrollált, lírai és technikailag biztos. Nem szégyelli kimutatni a zene iránti mély érzelmi elkötelezettségét. Például az Op 15 No. 1. F-dúr noktürn nyitányának szinte elviselhetetlenül gyengéd olvasatát adja. És Ólafssonhoz hasonlóan ő is megszólítja a közönséget, elmagyarázza, miért választott bizonyos darabokat, hogyan viszonyulnak egymáshoz, és mit jelentenek számára. A közönség felkapja a fejét: Magyarországon ez a fiatalember máris sztár. Tudomásunk szerint Schiff András is felfigyelt tehetségére. Nemzetközi menedzsmentcégek érdeklődnek iránta. A munkamorál kifizetődik.”

www.international-piano.com

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!