Adatvédelmi és Adatkezelési tájékoztató a ‘Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk’ produkcióval együtt járó adatkezelésekről

Adatvédelmi és Adatkezelési tájékoztató a 'Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk' produkcióval együtt járó adatkezelésekről

Kedves Virtuózok!

Amennyiben nem múltál el 18 éves, arra kérünk, hogy ezt a tájékoztatót beszéljétek át közösen a szüleiddel, a jelentkezésedet akkor tudjuk elfogadni, ha mindkét szülőd jóváhagyta, hogy részt vegyél a válogatón.

Emellett, minthogy Ti vagytok a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsor főszereplői, fontos, hogy tudjatok néhány információt arról, hogy milyen módon használjuk fel az általatok megadott adatokat és a feltöltött videót.

A válogatás során ezen adatok kezelésével a célunk az, hogy kiválasszuk azokat a versenyzőket, szereplőket, akik benne lesznek a műsorban. A személyes adatok emellett szükségesek a műsor forgatásához, a végleges adás elkészítéséhez. Ebben szerepelni fog például hangotok, képmásotok vagy például az általatok magatokról elmesélt történetek.

A műsorban szereplő versenyzők öt ország televíziócsatornáján lesznek láthatóak, illetve például képmásotok vagy nevetek megjelenhetnek a műsort népszerűsítő reklámokban. A hirdetések a közösségi oldalakon vagy például újságokban is megjelenhetnek.

Fontos az is, hogy a műsor a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsor egy több emberes munka. Jónéhányan fognak részt venni a jelentkezők kiválasztásban, a műsor forgatásában vagy a műsor közvetítése során. Róluk a tájékoztatóban további információkat találhatsz.

A személyes adatokat 5 évig fogjuk tárolni, annak érdekében, ha idén esetleg nem kerülnél be a műsorba, akkor is a jövőben megrendezésre kerülő hasonló műsorokba felvehessük Veled a kapcsolatot és tájékoztatni tudjunk.

Az adatkezelés során mindenben igyekszünk eleget tenni a kéréseidnek. Így például nyugodtan keress Bennünket,

  • ha szeretnéd tudni, hogy milyen videót töltöttél fel, vagy milyen választ adtál valamely kérdésre,
  • vagy ha szeretnéd módosítani valamely válaszodat vagy például egy másik videót szeretnél feltölteni,
  • vagy ha meggondolod magad, és visszavonod a jelentkezésedet.

Ha az adatkezeléssel kapcsolatban bármilyen kérdésed van, írj az alábbi email címre: virtuozok2021@virtuozok.hu.

A “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsor szervezői és lebonyolítói elkötelezettek a személyes adatok védelme iránt és kiemelt jelentőséggel bír számunkra az, hogy a tevékenységünk maradéktalanul megfeleljen az adatvédelmi követelményeknek.

Jelen Adatvédelmi Tájékoztató célja, hogy tájékoztatást nyújtsunk a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” produkcióval együtt járó adatkezelésekről az általános adatvédelmi rendelet [(EU) 2016/679 rendelet, “GDPR”] rendelkezéseivel összhangban.

1. A versenyzők kiválasztásával (casting) összefüggő adatkezelés

1.1. Adatkezelők és az adatkezelés címzettjei. A versenyzők kiválasztásával (casting) összefüggő adatkezelés során együttesen adatkezelők lesznek:

  • Művészeti Szilícium Völgy Kft. (székhely: 1025 Budapest, Csévi u. 11/A., email cím: virtuozok2020@virtuozok.hu);
  • Virtuosos Holding Ltd. (székhely: Po Box 648, Gateway House, Tollgate, Eastleigh, SO50 0ND, Egyesült Királyság);
  • a Virtuosos Holding Ltd Magyarországi Fióktelepe (székhelye: 1025 Budapest, Csévi u. 11/a.)

a továbbiakban a fenti cégek együttesen: “Főszervezők”.

A versenyzők kiválasztásával (casting) összefüggő adatkezelés esetében adatkezelők lesznek azok a szerződéses partnerek (egyéni vállalkozók), akik megfelelő szakértelemmel rendelkeznek a zenei tehetségek kiválasztásában, illetve abban, hogy a jelentkezők közül kik azok, akik jól illeszkednek a televízióműsor koncepciójához (a továbbiakban a Főszervezők és a szerződéses partnerek együttesen: Közös Adatkezelők). A Közös Adatkezelőknél dolgozó munkavállalók érdemben részt vesz annak a döntésnek a meghozatalában, hogy a jelentkezők közül kik szerepeljenek a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsorban.

A Közös Adatkezelők további szerződéses partnereket (adatfeldolgozókat) vehetnek igénybe a gyártáshoz kapcsolódó tevékenységekre, így például vágásra vagy képszerkesztésre. Ezen partnerek a szerződésben rögzített feladataik ellátása érdekében szintén hozzáférhetnek bizonyos személyes adatokhoz. Ezen adatfeldolgozók kizárólag a Közös Adatkezelők utasításai szerint járhatnak el, titoktartási kötelezettség alatt állnak, és önállóan nem használhatják fel a személyes adatokat.

1.2. A kezelt adatok köre. Az adatkezelés az alábbi személyes adatokra terjed ki:

  • a jelentkező neve, életkora,
  • a jelentkező lakcíme,
  • a jelentkező telefonszáma, email címe (ha a jelentkezőnek van ilyen elérhetősége),
  • gondviselő (szülő vagy törvényes képviselő) neve, telefonszáma (ha a jelentkező nem töltötte be a 18. életévét),
  • a jelentkező zenei produkciójáról készült videó,
  • a feltöltött videóban szereplő információk, így például miért fontos a jelentkező számára a komolyzene, miért szeretne részt venni a Virtuózok versenyében,
  • melyik iskolába jár a jelentkező,
  • hány éve zenél a jelentkező,
  • a jelentkező milyen hangszeren vagy hangszereken játszik, vagy ha énekes, akkor milyen hangfajban énekel,
  • a jelentkező családjában van-e zenész,
  • a jelentkező hobbija,
  • a kiválasztási eljárásban a jelentkezőre vonatkozó vélemény.

1.3. Más forrásból származó adatok felhasználása. A Főszervezők a korábbi műsorokra, felhívásokra jelentkező, vagy a Főszervezőkkel más módon kapcsolatba lépő érintettek elérhetőségeit is felhasználhatják a jelentkezővel (gondviselővel) kapcsolatfelvételhez.

1.4. Az adatkezelés célja. A személyes adatok kezelésének célja a versenyzők kiválasztása, az open casting és a televíziós casting megszervezése, lebonyolítása, illetve a jelentkezővel (gondviselővel) való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás. A más forrásból származó adatok felhasználásának célja, hogy megkérdezzék a jelentkezőtől (gondviselőtől), hogy a jelentkező (a gondviselő gyermeke) szeretne-e jelentkezni a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsorba.

1.5. Az adatkezelés időtartama. A Főszervezők a személyes adatokat 5 évig tárolják. A Főszervezők az adatkezelés időtartamát arra tekintettel határozták meg, hogy amennyiben valamely jelentkező nem kerül kiválasztásra a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsorba, de a későbbiekben a Főszervezők új műsort készítenek, akkor felvehessék a kapcsolatot a jelentkezővel (gondviselővel), hogy van-e kedvük jelentkeznie az új produkcióra. A szerződéses partnerek, mint az adatkezelés címzettjei, kizárólag arra az időszakra rendelkeznek hozzáféréssel a személyes adatokhoz, amíg a válogatás (casting) le nem zárul.

1.6. Az adatkezelés jogalapja. Az adatkezelés jogalapja a Főszervezők jogos érdeke [GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pontja]. A Főszervezők jogos érdeke, hogy a jelentkezők közül a legtehetségesebbek kerüljenek be a műsorba, akik legjobban illeszkednek a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsor koncepciójához. Az adatkezelők jogos érdeke, hogy ezen döntés meghozatalához minden szükséges adatok, információk rendelkezésre álljanak. A Főszervezők jogos érdeke, hogy minden olyan személy érdeklődését felkeltse a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsorba való jelentkezés iránt, akik korábban már kapcsolatba kerültek valamely adatkezelővel.

2. A "Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk" televíziós műsor felvételével és a televíziós közvetítéssel együtt járó adatkezelés

2.1. Adatkezelők és adatfeldolgozók. A “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” televíziós műsor felvételéve és közvetítésével együtt járó adatkezelés esetében az adatkezelők az 1.1 pont szerinti a Főszervezők.

A Főszervezők a műsor gyártásával kapcsolatban más szerződéses partnerekkel szerződést köthetnek, akik részt vesznek a forgatás előkészítésében, megszervezésében, a forgatásban, a felvételek szerkesztésében, illetve hogy milyen információk, képek vagy vágóképek kerüljenek be a versenyzőről a végleges adásba. Ezen partnerek a szerződésben rögzített feladataik ellátása érdekében szintén hozzáférhetnek bizonyos személyes adatokhoz. Ezen adatfeldolgozók kizárólag a Főszervezők utasításai szerint járhatnak el, titoktartási kötelezettség alatt állnak, és önállóan nem használhatják fel a személyes adatokat.

2.2. Az adatkezelés címzettjei. A “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” adásai különböző televíziócsatornákon lesz látható:

  • Magyarországon a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap által üzemeltett csatornán;
  • Csehországban a Főszervezőkkel szerződést kötő csatornán;
  • Lengyelországban a Főszervezőkkel szerződést kötő csatornán;
  • Szlovákiában a Főszervezőkkel szerződést kötő csatornán;
  • Szerbiában a Főszervezőkkel szerződést kötő csatornán.

A fenti médiaszolgáltatók, mint a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsor önálló szerzői jogi jogosultjai, a Főszervezőktől függetlenül megőrizhetik és felhasználhatják az általuk közvetített és tárolt adásokat. Az ezzel összefüggő adatkezelés során az egyes médiaszolgáltatók önálló adatkezelőknek minősülnek.

2.3. A kezelt adatok köre. Az adatkezelés a műsorba kiválasztott versenyzők, szereplők alábbi személyes adataira terjedhet ki:

  • a műsor forgatása során a versenyzőről készült fénykép-, film- és hangfelvétel,
  • a műsor forgatása során a versenyzőnek személyes adatait tartalmazó nyilatkozatai,
  • a műsorban versenyző zenei produkciójára vonatkozó vélemény,
  • a versenyző neve, életkora,
  • melyik iskolába jár a versenyző,
  • hány éve zenél a versenyző,
  • a versenyző milyen hangszeren vagy hangszereken játszik, vagy ha énekes, akkor milyen hangfajban énekel,
  • a versenyző családjában van-e zenész,
  • a versenyző hobbija,
  • a kapcsolattartás érdekében a versenyző telefonszáma, email címe (ha a versenyzőnek van ilyen elérhetősége), illetve a gondviselő neve, telefonszáma, címe (ha a versenyző nem töltötte be a 18. életévét).

2.4. Az adatkezelés célja. A Főszervezők a személyes adatokat a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsor felvételeinek megszervezéséhez, a versenyzőkkel (gondviselővel) való kapcsolatfelvételhez és kapcsolattartáshoz, a forgatáshoz, a végleges műsor elkészítéséhez használják fel.

Mind a Főszervezők, mind a televíziócsatornák felhasználhatják a versenyzők személyes adatait a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsor, illetve egyes adásainak népszerűsítéséhez, reklámozásához. A reklámok megjelenhetnek az internetes honlapokon, közösségi oldalakon, televízióban, újságban szereplő vagy közterületi reklámként.

2.5. Az adatkezelés időtartama. Tekintettel arra, hogy az elkészített műsor anyaga szerzői jogi védelem alá tartozó mű, amely mű esetében nem meghatározható annak élettartama, ezért a Főszervezők alapvetően a cég vagy jogutódjának fennállásáig tárolják a műsor anyagát.

2.6. Az adatkezelés jogalapja. Az adatkezelés jogalapja a Főszervezők jogos érdeke [GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pontja]. A Főszervezők jogos érdeke, hogy

  • a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsort, illetve az egyes adásokat (elődöntő, döntő, szuperdöntő, gálaműsor) népszerűsítse, reklámozza;
  • a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” verseny átláthatóságának, tisztességességének biztosítása azáltal, hogy tájékoztatja a nézőket arról, hogy kik lettek azok a tehetségek, akik bekerültek a versenybe, illetve kik az egyes továbbjutók;
  • a műsorban bemutassa a tehetségeket, ezzel is népszerűsítve az egyes művészeket, teljesítményüket és általában a komolyzenét;
  • a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsorával felkeltse a nézők érdeklődését az egyes versenyzők iránt, és így nézők kedvet kapjanak az élő koncertjeik meghallgatására.

Az érintettek jogai és jogorvoslati lehetőségei

3. Hírlevélre való feliratkozás

A Főszervezők az érintett kifejezett, előzetes és önkéntes hozzájárulása alapján hírlevelet küldhetnek a “Virtuózokat” érintő rendezvényekről, koncertekről, valamint a “Virtuózok V4+ közös nyelven zenélünk” műsorról. A Főszervezők ebből a célból az érintettek nevét és e-mail címét használja fel az érintett hozzájárulásának visszavonásáig.

Az érintett a hozzájárulását bármikor korlátozás és indokolás nélkül, ingyenesen visszavonhatja. A hozzájárulás visszavonásának semmilyen negatív következménye nincs az érintettre nézve.

4. Adatbiztonság

A Főszervezők kijelentik, hogy megfelelő biztonsági intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy a személyes adatokat védjék a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés ellen.

5. Az érintettek jogai és jogorvoslati lehetőségei

5.1. Hozzáféréshez kéréséhez való jog. Az érintett tájékoztatást kérhet a személyes adatairól. Ebben az esetben a Főszervezők írásban vagy elektronikus levél útján tájékoztatják az érintettet arról, hogy milyen személyes adatokat, milyen adatkezelés célokból és mennyi ideig kezeli, milyen jogok illetik meg az érintettet az adatkezeléssel összefüggésben, valamint a felügyeleti hatóságnak címzett panasz benyújtásának jogáról. Az érintett másolatot kérhet a személyes adatairól.

5.2. Helyesbítéshez való jog. Az érintett kérheti a rá vonatkozó pontatlan személyes adatok módosítását. Az adásba került felvételek esetében az érintett ezen jogát csak korlátozottan tudja gyakorolni.

5.3. Törléshez való jog. A Főszervezők az érintett kérelmére törli a személyes adatokat, ha

az érintett a hírlevélre való feliratkozás során adott hozzájárulását visszavonja;

az érintett tiltakozik az adatkezelés ellen és a Főszervezők a tiltakozásnak helyt adnak;

az érintett arról tájékoztatja a Főszervezőket, hogy a felügyeleti vagy a bíróság megállapította valamely adatkezelésük jogelleneségét.

Amennyiben a Főszervezők nyilvánosságra hozták a személyes adatokat, és a Főszervezők az érintett tiltakozásának helyt ad, akkor a Főszervezők minden észszerű lépést megtesznek annak érdekében, hogy az érintett személyes adatait átvevő adatkezelőket is tájékoztassa a törlési kötelezettségről.

Az adásba került felvételek esetében az érintett ezen jogát csak korlátozottan tudja gyakorolni.

5.4. Korlátozáshoz való jog. Az érintett az adatkezelés korlátozását kérheti, ha

az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát,

ha az adatkezelés jogellenes, azonban az érintett ellenzi a személyes adatok törlését, és ehelyett azok felhasználásának korlátozását kéri;

a Főszervezőknek már nincs szüksége a személyes adatokra, de az érintett kéri az adatok zárolását jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez;

ha az érintett tiltakozik az adatkezelés ellen: ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg a Főszervezők döntést hoz az érintett tiltakozása alapján.

5.5. Tiltakozáshoz való jog. Az érintett jogosult arra, hogy bármikor tiltakozzon személyes adatainak érdekmérlegelés jogalapjának [GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pont] alkalmazásával történő kezelése ellen. Tiltakozás esetén a Főszervezők megvizsgálják azt, hogy az érintett által hivatkozott tények, érvek miatt a Főszervezőknek van-e lehetőségük arra, hogy a személyes adatokat töröljék vagy nyilvánosságra-hozatalt megszüntessék. Az adásba került felvételek esetében az érintett ezen jogát csak korlátozottan tudja gyakorolni.

5.6. Adathordozhatósághoz való jog. Ez a jog kizárólag a hozzájárulás alapján kezelt személyes adatok esetében gyakorolható (hírlevélre való feliratkozás). Az érintett jogosult arra, hogy a hozzájárulása alapján kezelt személyes adatokat informatikai eszközzel olvasható formátumban megkapja, illetve azt is kérelmezheti, hogy a Főszervezők az érintett által megjelölt másik adatkezelő számára közvetlenül továbbítása.

5.7. A joggyakorlás közös szabályai. A Főszervezők nevében a Művészeti Szilícium Völgy Kft. (email cím: virtuozok2020@virtuozok.hu, levelezési cím: 1025 Budapest, Csévi u. 11/A.) fogadja és válaszolja meg az érintettek kérdéseit, kérelmeit.

A Főszervezők az érintett kérelmét egy hónapon belül teljesítik, amely határidő legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A kérelem megtagadása esetén a Főszervezők a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatják az érintettet a megtagadás indokairól, valamint arról, hogy panaszt nyújthat be a Hatóságnál, és élhet bírósági jogorvoslati jogával.

A Főszervezők fenntartják azt a jogot, hogy ha megalapozott kétségei vannak a kérelmet benyújtó személy kilétét illetően, akkor az érintett személyazonosságának megerősítéséhez szükséges információk nyújtását kérjék. Ilyen esetnek tekinthető különösen az, ha az érintett a másolat kéréséhez való jogával él, amely esetben indokolt, hogy a Főszervezők meggyőződjenek arról, hogy a kérelem a jogosult személytől származik.

5.8. Jogorvoslati lehetőségek. Amennyiben az érintett megítélése szerint az adatkezelés vagy a Főszervezők eljárása nem felel meg a jogszabályi követelményeknek, akkor a saját országa felügyeleti hatóságának eljárását, illetve Magyarország esetében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (hivatalos honlap címe: www.naih.hu) eljárását kezdeményezheti, illetve az adott ország bíróságához fordulhat.