Virtuózok V4+: Megvannak a győztesek!

A döntő első és második részében összesen 11 fiatal produkcióját láthatták a nézők. A zsűri által adott pontszámok összegzése után kihirdették, kik nyerték az idei Virtuózok nemzetközi évadot. Az 50 ezer euró összdíjazású versenyen minden éveben országonként egy győztest hirdetnek, emellett számos különdíj is gazdára talál. Felajánlott különdíjként fellépési lehetőséget Keller András, Plácido Domingo , Miklósa Erika, Dimash, és Gabriela Rachidi is, emellett a győztesek mini házi hangstúdiót kapnak az ADM Audio felajánlásából.

Az MTVA különdíjaként szervezett koncertet, melyen 6 fiatal szólista léphet fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével, március 1-én nézhetik meg az érdeklődők a Zeneakadémia Nagytermében.

Az idei felfedezettek közül többen pedig május 23-án a Müpában, a Virtuózok virtuózai: “Mesterek és tanítványok” gálakoncertjére mentoraikkal, sztár művészekkel együtt kapnak meghívást, a koncertre a jegyek itt kaphatók: https://www.jegy.hu/program/mesterek-es-tanitvanyok-a-virtuozok-virtuozai-placido-domingoval-159779/1120838.

Magyarországot idén három tehetség képviselte: a 11 éves zongorista tehetség, Balogh Ádám, a 15 éves hegedűvirtuóz, Abouzahra Mariam és a műsor 2014-es első évadának abszolút győztese, Lugosi Ali klarinétművész is visszatért. Emellett a Virtuózokban 8 évesen feltűnt, mostanra 15 éves Teo Gertler is a nagy visszatérők között volt, Szlovákia színeiben indult.

Három különleges extra produkciót is előadtak a műsor zsűritagjai az idei évadban. Először Plácido Domingo és Dimash Qudaibergen énekelték Bizet Gyöngyhalászok-duettjét, majd a második adásban HAUSER és Pablo Sainz Villegas örömzenélése után további három zsűritag és mentor: Miklósa Erika, Dimash, Plácido Domingo Jr., és Petar Čulić, valamint három versenyző: a két ukrajnai fiatal, Amelia (ének) és Tyimofii (zongora), és Ali (klarinét) előadásában , a Pannon Filharmonikusok kíséretével hallhatták Pejtsik Péter szerzeményét, a Heal the World (Gyógyítsd meg a világot!) c. dalt, mely Michael Jackson slágerének újragondolt átirata.

A 2023-as Virtuózok V4-es nyertesei tehát:

Lugosi Ali (24, klarinét, Magyarország)

Teo Gertler (15, hegedű, Szlovákia)

Zarina Zaradna (12, hárfa, Lengyelország)

Ondrej Toman (18, klarinét, Csehország)

A vendégül hívott, a háború miatt hazájukat elhagyni kényszerült ukrán fiatalok között pedig nem hirdettek győztest, amint Ida Nowakowska műsorvezető tolmácsolta a műsorkészítők gondolatait „a háborúban nem lehetnek győztesek, csak vesztesek. Épp ezért nálunk, itt a Virtuózokban ezt megfordítjuk, és mindkét fiatal ukrán versenyző megosztott első díjat nyer!” Szintén fődíjas lett tehát az ukrán Tyimofii Zherbetsov (20, zongora) és Amelia Anisovych (9, ének).

Emellett, a döntő adásban adta át a műsor főszponzora, az MVM által felajánlott Legjobb Zenetanár Díjat a cég vezérigazgatója, Mátrai Károly Abouzahra Mariam tanárának, Dora Schwarzbergnek.

Fotó : Mudra László

Plácido Domingo, a zsűri elnöke záróbeszédében, melyet a fiatal versenyzőkhöz intézett, elmondta, hogy a világon sehol nincs ehhez fogható kulturális, tehetséggondozó projekt fiatal hangszeresek számára, mint amilyen a Virtuózok.

„Itt ma este nem voltak vesztesek, csak győztesek. Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy ennek részese lehetek, és figyelemmel kísérhetem a fejlődéseteket! Óriási felelősség ez számunkra, a zsűri tagjai számára – tette hozzá a spanyol világsztár- de a rajtatok is nagy felelősség nyugszik, hiszen ti vagytok a klasszikus zene jövője.” – mondta el Plácido Domingo.

A műsor főtámogatója az MVM.

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!