Virtuózok V4+: Kialakult nemzetközi döntő mezőnye

A 2023-as Virtuózok V4+ évadot december 29-től öt héten át sugározza a Duna TV  péntek esténként. A közönség január 19-én és 26-án láthatja a komolyzenei tehetségkutató kétrészes nemzetközi döntőjét, melyben tizenegy fiatal virtuóz mutatja be tudását a világhírű tekintélyekből álló szakmai zsűri előtt.


A  Virtuózok V4+  január 12-i, magyar elődöntő adásában kiválasztotta a szakmai zsűri, ki az a három tehetséges magyar fiatal klasszikus zenész, aki a nemzetközi döntőbe jutott. A forgatás a Gödöllői Királyi Kastélyban zajlott, tíz csodálatos kis művészt ismerhettek meg a nézők. Volt köztük nagy visszatérő is, de új felfedezettek is. Az első Virtuózok évadok hangulatát idéző elődöntő zsűrijében Batta András, Keller András, Miklósa Erika, Balázs János és Káel Norbert foglaltak helyet.

Főtámogatónk az MVM: a műsor 2023-as évadát az MVM Csoport, Magyarország második, Közép-Európa tizedik legnagyobb energetikai vállalata és a legnagyobb hazai energetikai tudásközpontja szponzorálja.

Az idei műsor döntősei a következők:

MAGYARORSZÁG : Mariam Abouzahra (hegedű), Balogh Ádám (zongora), Lugosi Ali (klarinét).

SZLOVÁKIA : Teo Gertler (hegedű), Nina Bočkajová (hegedű)

CSEHORSZÁG : Kateřina Švecová (hegedű), Ondřej Toman (klarinét)

LENGYELORSZÁG : Zarina Zaradna (hárfa), Małgorzata Cieszko (oboa)

UKRAJNA : Tymofii Zherebtsov (zongora), Amelia Anisovych (énekes)

Idén a nemzetközi adásban, melynek már a Zeneakadémia ad otthont, lesz magyar műsorvezető is, a lengyel Ida Nowakowska mellett szerepet kap Boros Misi is, aki Bátor Anna partnereként a backstage-ben beszélget majd a versenyzőkkel.

A nemzetközi zsűritagok között, Miklósa Erika és Keller András mellett ismét zsűrielnök lesz Maestro Plácido Domingo, a műsor legrégebbi, világhírű támogatója. Új zsűritagként bekerült Dimash Qudaibergen énekes, aki 2024. május 4-én koncertezik hazánkban, és visszatér a zsűribe Pablo Sáinz-Villegas gitárművész, valamint HAUSER, csellista világsztár is.

Érdekesség még, hogy a műsor vendége lesz a hétéves ukrán kislány, Amelia Anisovych, akit a sajtó csak  „bomb shelter girl”-ként emleget – 2022 márciusában vált népszerűvé egy Facebookra feltöltött videóval, amelyben a híres Disney-film, a Jégvarázsegyik betétdalát, a „Let it go!”-t énekli egy kijevi óvóhelyen. A szívszorító videó többmilliós nézettséggel virálissá vált, a kislány kedves kis énekével pedig szinte Ukrajna arca lett. 

Virtuózok tehetségkutató műsor, amely fiatal tehetségeknek nyújt lehetőséget a zeneművészet területén való bemutatkozásra és fejlődésre, Ameliának kiemelt támogatást és segítséget szeretne nyújtani: a kislányt idén a műsor döntőjének mindkét részében láthatják a nézők, ahol vendégként szerepel és énekel majd.

Jövő héttől már kaphatóak a jegyek a Virtuózok győzteseinek gálakoncertjére, amelyre 2024. május 23-án a Müpában kerül sor.

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!