Virtuózok 2023: innováció és értékteremtés

Virtuózok 2023 sajtótájékoztató

2023-ban is visszatér a Visegrádi Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny. Ez az Európa több országában (Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, azaz a Visegrádi négyek országaiban, és egyes választott vendégországokban) egyszerre sugárzott magyar tévéformátum az elmúlt években Euópa-szerte hatalmas sikert aratott, forradalmasította a TV-piacot és több nagy zenei karriert is elindított az évek során.

Dr Vitályos Eszter miniszterhelyettes tegnap bejelentette, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium idén is támogatni fogja a programot. Elmondta, hogy a Virtuózok magyar értékeket tesz közkinccsé, megmutatja a fiataloknak a zenetanulás és zenélés szépségeit és azt, hogy a régióban Magyarország kulturális nagyhatalom, mellyel példát mutatunk az egész világ számára. Hangsúlyozta, hogy szerinte a Virtuózok egy bátor innováció és valódi értékteremtés.

„Én azt gondolom, hogy nincs olyan nemzet a világon, amely megengedhetné magának azt a luxust, hogy ne foglalkozzon a géniuszokkal, és hogy ne segítse őket lehetőséghez.”– hangsúlyozta Dr Vitályos Eszter miniszterhelyettes.

Peller Mariann, a műsor alapítója és producere elmondta hogy „Óriási büszkeség, hogy ez az egyetlen olyan tehetségkutató TV-műsor, amelynek zsűrijében Kossuth-díjasok és hasonló, magasan képzett és elismert szakemberek ülnek, s amely nemzetközi összefogás eredményeként működhet évről-évre.”-hangsúlyozta a producer.

Idén két fő védnökkel is büszkélkedhet a program, Novák Katalin köztársasági elnök és Csák János kulturális és innovációs miniszter személyében.

„A fiatalok minden évben várják a Virtuózok programot, motiválja őket  társaik sikere, az, hogy a  nagy művészek előtt megmutathassák tehetségüket.  Óriási motivációt ad a gyerekeknek, hogy olyan világhirű művészekkel léphetnek fel, mint Keller András, Miklósa Erika, Plácido Domingo, Andrea Bocelli, HAUSER, és nagy, világhírű karmesterekkel dolgozhatnak.”-folytatta mondandóját a műsor alapító-producere, Peller Mariann.

Az idei nemzetközi műsor új magyar mentorokkal is gazdagodik: Bogányi Gergely és Batta András segítik majd a fiatalokat a felkészülésben.

Balázs-Piri Soma Junior Prima-díjas zongoraművész, a Virtuózok korábbi győztese, akinek következő szólókoncertje szeptember 23-án lesz Szegeden, ezúttal sztárvendégként lép a Virtuózok színpadára.

A Junior Prima-díjas Balázs-Piri Soma 2023-ban sztárvendégként tér vissza a Virtuózokba

Ma már nemzetközileg is jegyzett és elismert versenyként, a Virtuózok állandó küldetése a tehetségek felkutatása, a rászorulók megsegítése, a klasszikus zenetanulás népszerűsítése, a tehetséges gyermekek számára hazai és nemzetközi képzési és fellépési lehetőségek biztosítása.

Nagyon fontos az alkotók számára, hogy a nemzetközi tévénézők számára is első látásra kiderüljön, hogy a műsor egy magyar találmány.

Az idei magyar válogató zsűrijében helyet foglal majd Miklósa Erika, a Magyar Szent István-Rend birtokosa, Kossuth-díjas operaénekes, Keller András, Kossuth-díjas hegedűművész, karmester, Batta András Erkel Ferenc-és Széchenyi-díjas magyar zenetörténész, Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész és Káel Norbert zongoraművész, a crossover zenei stílus nemzetközileg elismert, kiemelkedő képviselője.

Idén a nemzetközi adásban is lesz magyar műsorvezető, a lengyel Ida Nowakowska mellett szerepet kap Boros Misi Junior Prima-díjas zongoraművész is, aki a Virtuózok egyik első felfedezettjéből érett nemzetközi hírű művésszé, és idén először próbálja ki magát műsorvezetőként is, Bátor Anna partnereként a színfalak mögött fognak beszélgetni a versenyzőkkel.

A műsor nemzetközi zsűritagjai között, Miklósa Erika és Keller András mellett ismét szerepel többek közt Maestro Plácido Domingo, aki a Virtuózok legrégebbi, világhírű támogatója, Guy Pratt, basszusgitáros, aki többek közt a Pink Floyddal és Madonnával is rendszeresen együttműködik, valamint HAUSER, csellista világsztár.

HAUSER, a Virtuózokkal közösen létrehozott egy alapítványt fiatal tehetséges zenészek nemzetközi szintű támogatására.

Stejpan HAUSER horvát csellóművész idén már harmadik éve dolgozik majd együtt a Virtuózokkal. Fontosnak tartja, hogy tavaly több tízmillióan nézték a Virtuózok sorozatot, ami HAUSER szerint bizonyíték arra, hogy a közönség imádja ezt a műsort, és sok rajongója is Virtuózok-rajongó lett.  Emellett elmondta, a HAUSER Alapítványt azért hozták létre, hogy segítsenek a fiataloknak szerte a világon határokat és akadályokat leküzdeni, hogy elérjék a bennük rejlő lehetőségeket. Ezt támogató oktatási tevékenységek és programok létrehozásával, közösségeken belüli partnerségek kialakításával, valamint hátrányos helyzetű területeken nyújtott segítséggel teszik. „Célunk tehát, hogy a Virtuózok csapatával együtt erős, támogató hátteret építsünk ki a legfiatalabb, legtehetségesebb zenészek számára, akiknek segítségre van szükségük.”-mondta HAUSER.

A műsorkészítők közleménye szerint idén több meglepetést és újítást is tartogat majd a Virtuózok formátum, az adásokat decemberben forgatják majd.

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!