„Summertime”: Miklósa Erika és a Virtuózok koncertje

A Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató legkiemelkedőbb tehetségei lépnek fel Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas koloratúrszoprán énekesnővel a Zsidó Kulturális Fesztiválon augusztus 25-én, a Dohány utcai Zsinagógában. Vendégük a közismert jazz-zongorista, Káel Norbert lesz. A nyári hangulatú koncert egyben Astor Piazzolla születésének századik évfordulójáról is megemlékezik.

MŰSOR:

1. Goran Fröst – Giora Feidman – Szüts Apor: Klezmer Dances (Lugosi Ali klarinét szólójával)

3. Bloch: Nigun (Bácsy-Schwartz Zoltán hegedű)

4. Verdi, Traviata I. felvonás, Violetta ária – Erika and Lugosi Ali Duett

5. Gershwin: Rhapsody in blue (Szüts Apor)

6. Gershwin: Summertime (Szüts Apor, Miklósa Erika)

7. Kovács Béla: Shalom Aleichem, Rov Feidman (Lugosi Ali)

8. Piazzolla: Maria de Buenos Aires (Miklósa Erika)

9. Piazzolla: Etude no.5. (Lugosi Ali)

10. Debussy: Petit suite (Bánkövi Bence)

11. Káel Norbert zongora szóló, Albeniz: Leyenda

12. Piazzolla: Libertango (Zenekar)

A klezmer tematikájú nyitódarab Fröst-Feidman szerzeményének Szüts Apor-féle átirata, amelyet a Virtuózok első abszolút győztese, korosztályának legkiemelkedőbb magyar klarinétművésze, Lugosi Ali előadásában halhatnak majd. Ezután Ernest Bloch Nigun című darabját tolmácsolja Bácsy-Schwartz Zoltán hegedűművész. A darab tisztelgés  a zsidó hagyományok előtt: azt a harmonikus és stiláris nyelvet beszéli, amely a háború előtti Európa nagy kántori hagyományaira volt jellemző.

Ezután a színre lép a Díva, Miklósa Erika – Verdi Traviatájának első felvonásából Violetta áriáját énekli, az előadás különlegessége, hogy a tenor énekes szólamát Lugosi Ali klarinétja helyettesíti.

E csodálatos duett után két közkedvelt Gershwin-szerzemény következik, Szüts Apor virtóz előadásban és a felejthetetlen Miklósa Erika-féle Summertime.

Lugosi Ali virtuozitásának egyik csúcspontja az ezt követő darab. Kovács Béla Sholem Alechem, Rov Feidman című szerzeménye annak idején abszolút győztessé tette az akkor 16 éves klarinétost, tévénézők százezrei szavaztak rá ennek hallatán.

Astor Piazzolla születésének századik évfordulóját ünnepli a világ 2021-ben, ezért a következő műsorszám Miklósa Erika és a Virtuózok előadásában tisztelgés a világ legcsodáltabb argentin zeneszerzője és zenésze előtt.

Majd a koncert végéhez közeledve még egy szólista maradt ki a felsorolásból: Bánkövi Bence, a Virtuózok Kamaraegyüttes briliáns csellistája Debussy Petit Suite-jének Kocsis Zoltán-féle átiratát fogja előadni.

Káel Norbert zongoraművész, az est vendégművésze is a latinos nyári hangulathoz igazodik darabválasztásval. Albéniz Leyenda (avagy közismertebb nevén Asturias) című darabját, „tiszta andalúziai flamencónak” nevezik. A főtémában a zongora azt a gitártechnikát utánozza, hogy a jobb kéz hüvelykujját és ujjait váltakozva játssza. Maga a téma a bulería ritmusát sugallja – amely egy gyors flamenco forma.

Az előadást Piazzolla Libertangója zárja, a Virtuózok zenekarának előadásában.

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA

2021. AUG. 25. 20.00

Jegyek: https://miklosa-erika-es-a-virtuozok.broadway.hu/2021-08-25-20-00

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!