Ma este kiderül, kik nyerik az idei Virtuózokat

Fináléjához érkezik a klasszikus zenei tehetségkutató 2022-es évada. Öt ország két-két tehetsége lép fel a világsztárokkal kiegészült zsűri előtt, amelyben a világhírű Plácido Domingo szuperzsűriként foglal helyet. A Virtuózok V4+ Szlovénia nemzetközi döntőjében, amely pénteken 20:45-től látható a Dunán, kiderül, kik lesznek a showműsor országonkénti győztesei, hogy ki lesz a „szupergyőztes”, ráadásként pedig a népszerű csellista, HAUSER és Matteo Bocelli különleges előadással várja a nézőket.

Matteo Bocelli és HAUSER játszanak a ma esti műsorban

A Virtuózok V4+ pénteki nemzetközi döntőjében Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia két-két fiatal virtuóza december 16-án a szuperzsűri szerepét betöltő Plácido Domingo, valamint a két újabb világsztárral kiegészülő zsűri előtt lép fel. A nemzetközi döntőben Guy Pratt, Grammy-díjas basszusgitáros, zeneszerző, valamint Eugene Kohn amerikai karmester is helyet foglal. Ida Nowakowska pedig új műsorvezetőtársat kap a dán X-Faktor egyik vezető zsűritagja, Remee S. Jackman személyében.

A Virtuózok döntőjének zsűrije: Eugene Kohn karmester, Pablo Sáinz Villegas gitárművész, HAUSER csellóművész, Remee Jackman és Ida Nowakowska műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes, Guy Pratt basszusgitáros-dalszerző, Harvey Goldsmith zenei promóter

Az egyes országokat képviselő tehetségek zenei párbajt vívnak, a győztes személyéről pedig az ítészek döntenek titkos szavazással. A döntőben országonként egy nyertest hirdetnek, és a döntős mezőny kiválasztja a „szupergyőztest”, akinek személye a világsztárokból álló zsűri előtt is titok lesz a kihirdetés pillanatáig. Hazánkat a szaxofonon játszó 19 esztendős Somogyi Levente és a 15 éves zongorista, Dávid Roland Mózes képviseli.

A 15 éves zongorista, Dávid Roland Mózes az egyik magyar döntős
Somogyi Levente szaxofonos, magyar döntős Remee-vel és Idával

Hihetetlen rekord: az internet sztárja lett a Virtuózokban megismert 13 éves kislány

Hazánk első klasszikus zenei tehetségkutatójának 13 éves szlovén indulója felrobbantotta az internetet, ugyanis megmutatta, milyen szédületes gyorsasággal tudja eljátszani Rimszkij-Korszakov: A dongó című művét. Különleges produkcióját a Virtuózok közösségi oldalain majdnem 1,5 millióan látták és 5 millió emberhez jutott el. Akár Guinness rekordot is dönthetne vele.
Plácido Domingo Jr. énekes, dalszerző és Zavaros Eszter operaénekes a szereplésük után a versenyzőkkel beszélget, és olykor próbára is teszi őket. Az első elődöntő után Patricija Avšič hegedűtechnikájára voltak kíváncsiak, a 13 éves szlovén kislány ugyanis rendkívül gyorsan tudja játszani Rimszkij-Korszakov: A dongó című művét, amivel sokan szerettek volna már Guinness rekordot dönteni. A szlovén hegedűs kislány lenyűgözte Plácido Domingo Jr. -t, hiszen 0.58 alatt adta elő a művet, a jelenlegi rekorder ideje pedig 1.04. Patricija felülmúlta ezt!

Patricija és a szupergyors Dongó, Plácido Domingo Jr és Zavaros Eszter társaságában

„Személyesen láttam és hallottam „A dongó” több előadását, akár élőben, akár videón, életem során. A klasszikus mesterektől és zseniktől, mint Itzhak Perlman és Pinchas Zukerman egészen a modern, csodálatos showmanekig, mint David Garrett, és őszintén mondhatom, hogy az intonáció és a hangok pontossága minden nagyszerű szólóhegedűs játékos kulcseleme. A sebességrekordok megdöntése nagyon jó dolog, és jó tévés nézettséget és showművészetet eredményez, de amit Patricija Avsic 13 évesen a kamerák, a felvétel és az elvárások nyomása alatt nagyszerűen véghezvitt, az fantasztikus volt, és megérdemli a csodálatomat és tiszteletemet. Nemcsak nagyon nyugodtan, higgadtan és biztosan muzsikált, hanem elképesztő koncentrációval és érettséggel rendelkezett, ami messze meghaladta a korát. A játéka is hibátlan volt, ami az intonációt és a hangok pontosságát illeti” – mondja Plácido Domingo Jr., a Virtuózok főcímdalának szerzője, a tehetségkutató egyik részvényese.
Miután a videó kikerült a közösségi oldalakra, az internetezők millióhoz jutott el a komolyzenei rekordnak is beillő produkció.
Mióta gyakorolja ezt a darabot, tudta-e, hogy ennyire ügyes, mit szól, hogy ennyire felkapták a videót, hogy érezte magát a Virtuózokban?
Mivel az egész családom zenél, a szüleimmel és testvéremmel ilyen zenei tréfákat szoktunk kitalálni a magunk szórakozására. Ez a „ki tudja a leggyorsabban eljátszani a Dongót” játék is így szültetett és nagyon viccesnek találtuk, azért is gondoltam, hogy eljátszom a Virtuózok műsorvezetőinek is. Örülök, hogy ennyien megnézték a videómat, de leginkább azért, mert emiatt a kis játékos felvétel miatt többen rákerestek a Virtuózok első elődöntőjében, a színpadon elhangzott „komoly” darabomra is, aminek azért örülök különösen, mert csodálatos élmény volt ezt a Wieniawski hegedűversenyt előadni a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretében. Nagyon várom a péntek esti döntőt, remélem sokan megnézik majd, ahogy Maurice Ravel: Tzigane című darabját játszom.

Pénteken este a győzteseknek járó elismerés, fellépési lehetőség Plácido Domingo március 4-i koncertjén Budapesten, az MVM dómban, a Hungaroton lemezfelvétel és bruttó 10 ezer Eurós pénzjutalom mellett, az MTVA felajánlásából a második helyezettek fellépési lehetőséget nyernek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, valamint egy értékes porcelán hegedűvel is gazdagodnak.

Virtuózok V4+ Szlovénia – nemzetközi döntő december 16-án 20:45-től a Dunán!

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!