Hegedűvirtuóz és a Virtuózok V4+  győztesei

A Virtuózok V4+ televíziós tehetségkutató verseny győztesei mentorukkal, a „stradivari” szólistával, Vadim Gluzmannal együtt lépnek fel, aki 50. születésnapját ünnepli a Cesky Krumlov-i Vármegyeháza Lovagtermében. Az öt országból érkező fiatal művészeket a Dél-Csehországi Filharmónia kíséri Peter Valentovič karmester vezényletével, aki Gabriela Rachidi fesztiváligazgató mellett a Virtuózok V4+ zsűritagja és mentora. A fiatal zenészek támogatása kiemelt fontosságú a fesztivál számára, és nagyra értékeli a lehetőséget, hogy a Cseh Köztársaság és a környező országok legtehetségesebb művészeinek következő generációját mutassa be.

Előadók

Vadim Gluzman – hegedű

Közreműködnek a Virtuózok V4+ verseny 2022-es győztesei:

Roman Cervinka (CZ) – hegedű

Klára Valentovičová (SK) – furulya

Dávid Roland Mózes (HU) – zongora

Patricija Avšič (SLO) – hegedű

Maciej Kasperek (PL) – fuvola

Dél-Csehországi Filharmonikus Zenekar

Peter Valentovič – karmester

 

Program

J. Haydn: 11. D-dúr zongoraverseny, Hob. XVIII/11, 2. és 3. tétel

J. Pelikán: Concerto blockflötére, vonósokra és csembalóra

P. de Sarasate: Op. 20: Cigánydalok

Szünet

C. H. C. Reinecke: Ballada fuvolára és zenekarra, Op. 288.

H. Wieniawski: 1. fisz-moll hegedűverseny, 2. és 3. tétel

Ch. W. Gluck: Orfeusz és Eurüdiké – A boldog  lelkek tánca (átirat hegedűre és vonósokra)

M. Ravel: Tzigane

Vadim Gluzman

Vadim Gluzman, akit széles körben korunk egyik legkiválóbb művészeként tartanak számon, új életet és szenvedélyt lehel a 19. és 20. századi hegedűtradíció aranykorának világába. Széleskörű repertoárján kortárs zene is szerepel, előadásai világszerte hallhatók élő közvetítéseken és díjnyertes felvételeken. Az izraeli hegedűművész a világ vezető zenekaraival és karmestereivel lépett fel, és ő alapította a North Shore Kamarazenei Fesztivált. Gluzman tehetséges hegedűsöket tanít a Johns Hopkins Egyetem Peabody Konzervatóriumában. A legendás 1690-es Stradivari „ex-Leopold Auer” hegedűn játszik.

Dél-Csehországi Filharmonikus Zenekar

A Dél-Csehországi Filharmónia 1981-ben alakult České Budějovicében, eredeti nevén Dél-Csehországi Állami Zenekar, jelenleg 39 taggal. A klasszikus zeneszerzők zenéjének és a kisebb zenekarok és kis koncerttermek számára alkalmas művek magától értetődő interpretációja mellett a zenekar egyre inkább követi a műfajok kombinálásának aktuális trendjét, új értelmezési és előadási perspektívákat fedez fel, és szisztematikusan dolgozik az egyre magasabb minőség felé. A zenészek többsége fiatal, ambiciózus, ügyes és ígéretes előadóművész, akik örömmel fogadnak minden további lehetőséget, hogy kiváló karmesterekkel és szólistákkal dolgozhassanak együtt.

Peter Valentovič – karmester

Peter Valentovič szlovák karmester egészen fiatal kora óta sikereket aratott a világ operaszínpadain és koncerttermeiben – elsősorban karmesterként, de zongoristaként is – híres énekesek partnereként. 2016 őszén a Prágai Állami Operaház zenekarát és kórusát vezette egy hónapos japán turnén, ahol Edita Gruberová Bellini Norma címszerepében tündökölt, de közös szóló gálakoncertjeik és dalestjeik is sikeresek voltak. Karmesteri tanulmányait Leopold Hágernél a bécsi Universität für Musik und darstellende Kunst-on, valamint Nagy Zsoltnál a párizsi Conservatoire National Supérieur-en végezte. Huszonegy évesen vezényelte első operáját, a Figaro házasságát a bécsi Universität für Musik und darstellende Kunst-on, ahol a Don Pasqualét, a Die Fledermaus-t és A ravasz kis vikomtot is vezényelte. 2003-ban a párizsi Opéra Bastille és a Théâtre du Châtelet kísérője volt, ahol John Elliot Gardinerrel dolgozott együtt, valamint a dél-afrikai Fokvárosi Opera karnagya és karmestere volt, ahol olyan címekkel bővítette repertoárját, mint a Nabucco, A gavallér, Gianni Schicchi, Szentivánéji álom, Rusalka és a Porgy és Bess, valamint számos szimfonikus mű és oratórium.

Az idei Český Krumlov-i Nemzetközi Zenei Fesztiválon adott koncertje az első együttműködése a Dél-Csehországi Filharmonikus Zenekarral, amelyet már nagyon vár.

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!