BALÁZS-PIRI SOMA ÖSZTÖNDÍJ NYERTES

Balázs-Piri Soma Novák Katalin köztársasági elnöktől vehette át a Stipendium Ösztöndíj okiratát

BALÁZS-PIRI SOMA ZONGORAMŰVÉSZ ELNYERTE A STIPENDIUM ÖSZTÖNDÍJAT ÉS A VILÁG EGYIK LEGRANGOSABB ZENEMŰVÉSZETI EGYETEMÉN FOLYTATJA TANULMÁNYAIT

A Virtuózok egykori győztese, a Junior Prima-díjas fiatal zongorista Balázs -Piri Soma idén nyáron felvételt nyert a világ egyik legrangosabb zeneművészeti egyetemére, a salzburgi Mozarteumba. A Mozarteumot 1841-ben alapította a nagy zeneszerző, Mozart özvegye. Az egyetem azóta is a világ élvonalában van, s olyan diákokkal büszkélkedhet, mint Herbert von Karajan karmester, Carl Orff zeneszerző, Alice Sara Ott és Igor Levit  zongoraművészek vagy Camilla Nylund operaénekes.

A salzburgi Mozarteum Egyetem

Soma 70 ország fiataljaival együtt, egyedüli magyarként jutott be idén zongora szakra. A sikeres felvételi után pedig szintén sikerrel pályázott a Stipendium Peregrinum ösztöndíjra, melyre a legkiválóbb magyar diákok jelentkezhetnek, és több körös kiválasztással nyerik el.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj a Nemzeti Tehetség Központ kiemelt projektje, amely azon, kivételes tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire nyertek felvételt, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaikat követően hasznosítani fogják Magyarországon. Az ösztöndíjat elnyerő fiataloknak  Nemzeti Tehetség Központ támogatása lehetővé teszi, hogy képességeiket optimális környezetben bontakoztathassák ki, a legkorszerűbb ismeretekhez jussanak hozzá, és a legmodernebb infrastrukturális feltételek közt szerezhessék meg tudásukat a világ legrangosabb egyetemeinek egyikén.

A 19 éves szegedi zongorista előtt tehát óriási lehetőségek nyíltak meg, amit bizonnyal maximálisan ki is fog tudni aknázni. Soma eddig sem unatkozott: miután 14 évesen megnyerte a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutatót, többször fellépett Plácido Domingo operaénekessel, majd lemezfelvételt is készített a világhírű művésszel, emellett a világ minden kontinensén koncertezett már, Londontól New Yorkig, a Dubai Világkiállítás nagyszínpadától a Papp László Sportarénáig.

Balázs-Piri Somát a magyar közönség legközelebb szeptember 23-án szombaton a Szegedi Dómban hallgathatja meg, ahol a Szent Gellért Fesztivál keretében ad koncertet a Anima Musicae Kamarazenekar kíséretével, Yoon Kuk Lee vezényletével Mozart d-moll zongoraversenyét játssza majd.

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!