100 éve született Mario Lanza

100 évvel ezelőtt, 1921. január 31-én született Mario Lanza . A legendás tenor az opera világának számos legfontosabb személyiségét inspirálta. Maestro Placido Domingo így írt Armando Cesari 2004-es életrajzának, a Mario Lanza: Egy amerikai tragédia előszavában Mario Lanzáról, „az elmúlt évszázad egyik igazán nagyszerű természetes tenorhangja – a szépség, a szenvedély és az erő hangja!” Maestro Domingo szintén említést tett a tenor sok kollégájára gyakorolt hatásáról.

Mario Lanza volt a világ első szupersztárja. Hangja bűvöltebe ejtette a hallgatóságát, és inspirálta Placido Domingót, Luciano Pavarottit, Andrea Bocellit, Jose Carrerast, Elvis Presleyt, Frank Sinatrát és másokat, hogy az énekesi hivatást válasszák. Lanza hangja tökéletes fekvésű volt, széles tartományú lirico spinto volt, zamatos bariton minőséggel, amitől kivételesen férfias volt. Mario könnyedén, feltűnő sebességváltás nélkül tudta áténekelni mindhárom regisztert.

https://youtu.be/1Jol5y_MVIU

A Placido Domingo által narrált, „Mario Lanza: Az amerikai Caruso” című 1983-as mű a legjobb dokumentumfilm, amely Lanza életét tárja fel.

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!