“Valljuk be, régóta ki voltunk éhezve egy igazán jó televízióműsorra. Hiányzott az elegancia, a melegség, az őszinteség, a valódi a képernyőről.

Aztán elindult a Virtuózok és a lelkesedés mindannyiunkat magával ragadott. Vártuk a péntek estéket, végre volt miért bekapcsolni a tévét, mert a Virtuózok inspirált, felemelt, meghatott, hitet adott és példaképeket. Lélekben lányunkká, fiunkká fogadtuk az összes szereplőt.
Mindenkire hatott a műsor, aki a közelébe került.
Nekünk, műsorkészítőknek küldetéssé vált, hogy felébresszük a nézőkben a kíváncsiságot a klasszikus zene iránt, hogy a televízió által sokakkal láttassuk az addig csak kevesek által hallhatót.
Ebben a kötetben most szavakba öntve örökítjük meg a Virtuózokat.

A műsorban megismert tehetséges fiatal zenészek interjúkban mesélnek a kezdetekről, hogyan vált életük részévé a zene, amelyből mára sikerélményt és önbizalmat nyertek. Beavatnak a mindennapjaikba: kiderül, egyikük sem csodabogár, terveik, álmaik aligha különböznek más gyerekek vágyaitól. A könyvben megszólalnak a szülők és a tanárok is, akik nem hallgatják el a zenetanulással járó nehézségeket, kétségeiket sem. A zsűritagok és a televíziósok a velük készült beszélgetésekben a klasszikus zenét körbevevő falakat lebontva teszik közérthetővé, szerethetővé, hozzáférhetővé mindenki számára ezt a fajta muzsikát. Az interjúkban jó hangulatú történetek is megelevenednek a műsorból. Az emlékezetes pillanatok felidézését csodálatos fotókkal és egy zenei válogatással tesszük teljessé, ily módon feledhetetlenné is a Virtuózokban átélt élményt.
A kötet végére érve remélem, hozzám hasonlóan az olvasók is úgy vélik majd, a zenetanulás lélekemelő és szórakoztató elfoglaltság, s hogy a klasszikus zene nem a kiváltságosak jutalma, nem csak a vájtfülűeké, hallgatásához különleges zenei műveltségre sincs szükség, csupán nyitott fülre és szívre.”

Varga Edit